Jesen je … in letos je še posebej topla ter prijetna.

Med sprehodom lahko opazujemo dih jemajoče odtenke pisanih barv narave in meglice, ki se dvigajo iznad travnikov v ranem jutru. V naši enoti smo teti Jeseni izrekli dobrodošlico s predstavo Mali in veliki zajec, igralnice ter hodnike pa odeli v prave jesenske mojstrovine izpod rok naših malih nadobudnežev.

Teden vseživljenjskega učenja je ena najvidnejših kampanij na področju učenja in izobraževanja. Takrat se širom države zvrstijo številne kulturne, izobraževalne in družabne prireditve in seveda tudi pri nas tega nismo prezrli. Ker se zavedamo izjemnega pomena telesne dejavnosti v zgodnjem otroštvu, smo se odločili in se tokrat družili na gibalno-športnih igrah.

Ob tednu športa smo se v Športnem parku Podmežakla, pod sloganom Vsi smo zmagovalci, udeležili Mini olimpijade. Po himni, mimohodu olimpijske bakle in zastave ter pozdravnem govoru olimpijca Sabahudina Kovačeviča smo se uspešno spopadli z nalogami, se preizkusili v moči, vzdržljivosti, hitrosti in krepili motorične sposobnosti ter se predvsem zabavali.

Letošnja osrednja tema Tedna otroka, ki vedno poteka v prvem tednu oktobra, se je glasila Razigran uživaj dan in je temeljila na pomenu igrivosti, druženja, prijateljstva.

V ta namen smo tudi pri nas pripravili razne dejavnosti. O pozitivnem vplivu glasbe in glasbene vzgoje ni nobenega dvoma in prav zato je tovrstna dejavnost vedno prava izbira. Tako smo teden otroka začeli z druženjem na glasbenem dopoldnevu. Po rajalnih igrah, plesu, smo se naučili tudi himno enote z naslovom Naš vrtec.

V Občinski knjižnici Jesenice smo poslušali pravljico in se seznanili z osnovnimi pojmi in vedenjem v knjižnici.

Potreba po gibanju in igri sta primarni potrebi otroka. Ker vemo kako zelo je športna aktivnost pomembna, saj otroci poleg gibalnih, razvijajo tudi druge sposobnosti, ki vplivajo na socialen in čustven razvoj, smo se obiskovanja vadbenih uric v TVD-ju razveselili vsi, tako otroci, kot strokovni delavci.

Prav posebno in zagotovo nepozabno doživetje je obisk Kmetije Smolej, sredi neokrnjene narave v Planini pod Golico. Dopoldne preživeto med raznimi živalmi, ob spoznavanju poslopja, kmetije kot take, jahanju, hranjenju živali, je minilo prehitro in je še vedno aktualna tema pogovorov med otroki.

Obiskali smo Gornjesavski muzej Jesenice in se pomerili v starih železarskih igrah, si ogledali stalno etnološko zbirko v kasarni.

Šli smo na sprehod v gozd ter se srečali na otvoritvi našega novega igrala, ki smo ga seveda tudi takoj preizkusili in ga kar redno uporabljamo.

Po tako pestrem mesecu kot je oktober, se že veselimo jesenskih počitnic in obenem že komaj čakamo, da se zopet snidemo.

 

Mojca Čufer, Maja Mauko