V okviru projekta Tu sem doma smo z vsemi otroki naše enote pripravili razstavo z izdelki, ki prikazujejo naše mesto, mesto Jesenice. Trudili smo se prav vsi, strokovni delavci in otroci, od najmanjših ročic, do tistih že spretnejših. Na vsak izdelek smo izredno ponosni, saj je bilo v izdelavo vloženega veliko truda, domišljije, dobre volje in potrpežljivosti.

Razstava nas popelje po celotnem mestu Jesenice, ki smo ga v veliki meri že spoznali in ga seveda še spoznavamo. Preko opazovalnih sprehodov, prireditev, smo otroke popeljali  vse od starih kotičkov mesta – spomini starih Jesenic, do Stare Save – le to so otroci spoznavali že v mesecu septembru in oktobru, preko starih železarskih iger in predstavitve življenja včasih.

V mesecu oktobru so otroci obiskali Športni park Podmežakla, saj se je tam odvijala prireditev  Mini cicibanova olimpijada. Do športnega parka pa smo se večkrat sprehodili tudi kar tako, z namenom spoznavanja mesta, njegovega vsakega pomembnega kotička.

Konec meseca oktobra, so otroci obiskali Kmetijo Smolej na Planini pod Golico, s pogledom na našo znamenito Golico. Tam jim je bilo predstavljeno življenje na kmetiji in deležni so bili aktivne vključitve v skrb za živali, ježo ponija in konja. Zato seveda razstava vključuje tudi ta čudovit kotiček našega mesta, ki ga v mesecu maju krasijo značilne ključavnice, lepotice Golice – cvetlice narcise.

Pogosto smo se sprehodili do železniške postaje, spominskega parka na Plavžu, Gimnazije Jesenice, Bolnišnice Jesenice, razgledne poti. Od gozdnih poti smo se največkrat podali na Trim stezo in Staro rudno pot. Sprehajali smo se tudi ob reki Savi ter si ogledali potok Jesenica. Ker so nas pripovedke škrata Bergmandeljca tako navdušile, smo seveda obiskovali tudi skrite gozdne kotičke in si ustvarjali prave gozdne igralnice. Vse sprehode smo povezali z različnimi aktualnimi tematikami – spoznavanjem različnih poklicev (sprevodnik, strojevodja, zdravnik, medicinska sestra, vzgojitelj, učitelj, zobozdravnik itd.), letnih časov in podobno.

Vsak sprehod je bil poseben in poudarek je bil poleg spoznavanja našega mesta vselej tudi na skrbi do naše narave, spoštovanju le te (pobiranje odpadkov ipd.). Naravo smo občudovali z vsemi možnimi čutili – vohali, opazovali, poslušali, tipali, nikdar pa ji nismo škodovali. Z njo smo bili v sožitju.

Nismo pozabili na značilne stolpnice, ki jih je v mestu veliko. Zato smo med spoznavanjem mesta usmerili pozornost tudi nanje, saj veliko otrok s svojimi družinami živi ravno v teh stolpnicah.

Razstava tako vključuje naš vrtec, enoto Angelce Ocepek na Tavčarjevi 3/a, stolpnice, hiše in bloke, Spominski park na Plavžu, Športno dvorano Podmežakla z drsališčem in hokejisti, Planino pod Golico z vrhom Golice obdanim z narcisami, NTC igro spomin z naslovom Moje mesto, didaktično igro labirint hokej, plakat z naslovom Tu smo doma. Vse je prepleteno s cesto, železnico, drevesi, vozili, ljudmi.