Pri nas se ne ukvarjamo s štetjem obolelih za Covid-om, niti ne spremljamo dnevne incidence, kar pa nikakor ne pomeni, da nas ukrepi ne zanimajo. Pravzaprav jih zelo dosledno upoštevamo in sledimo trendom za zajezitev virusa, ob tem pa se trudimo, da bi bilo pri nas čimbolj sproščeno in veselo, kot se za vrtec spodobi.

Dejavnosti tečejo po ustaljenem, predvidenem, sicer prilagojenem programu in tako smo tudi tokrat obeležili nekaj pomembnih dogodkov.

Slovenski kulturni praznik obeležujemo 8.februarja, na dan smrti pesnika Franceta Prešerna. Ker se zavedamo pomena kulture v vsakdanjem življenju, pomena za osebno rast in razvoj in nenazadnje za obstoj človeške družbe kot celote, smo se potrudili, da je bil ta dan v naši enoti še posebej kulturno obarvan.

Poslušali smo državno himno, delo izpod peresa omenjenega avtorja. Peli smo, prepevali, ustvarjali na likovnih delavnicah in izvedli marsikaj zanimivega o našem največjem slovenskem pesniku.

Pomemben del kulturne dediščine je vsekakor tudi pustovanje. Pust predstavlja most med zimo in pomladjo, maškare pa po ljudskem verovanju odganjajo zle duhove ter prinašajo veselje in smeh. S pustom so povezani različni običaji, plesi, sprevodi in bogato obložene mize, na katerih ne smejo manjkati krofi.

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da je to otrokom eden izmed najljubših in težko pričakovanih dogodkov. Tako so tudi letos v vrtec prišli vitezi in princese, liki iz raznih aktualnih risanih serij, gasilska četa, super heroji, policisti, maša z medvedom, Rdeča kapica z volkom in celo Sneguljčica z nekaj palčki. Zabavali smo se na pustnem plesu, jedli krofe, šli na sprehod po okolici ter privabili marsikateri nasmeh na obraz in upamo, da polepšali dan naključno mimoidočim. Kako uspešni pa smo bili v preganjanju zime, bomo vsekakor videli v naslednjih dneh. Pri tem pa nam lahko pomagate in tudi sami zapojete Pesem o pustu:

Od hiše do hiše,

od vrat do vrat,

prinašamo smeh vam

in s smehom pomlad.

Zato nam pa dajte

en dinarček, dva,

tri krofe, tri bobe,

en košček mesa!

 

Tekst: Mojca Čufer

Foto: Maja Mauko