Čisto počasi in skoraj neopazno, se je v naše mesto prikradla pomlad. Toplo sonce, ptičje petje, prebujajoča se narava nas vedno znova vabijo na sprehod v bližnji gozd, ki je v tem letnem času še posebej dehteč in skoraj čaroben. V pomladne barve smo odeli igralnice in hodnike, peli, risali, ustvarjali in ustvarjali in se pogovarjali ter pospravili rokavice in šale v omare. Ponovno obiskujemo pravljične urice v Občinski knjižnici in nadaljujemo z izvajanjem projekta Mali sonček.

Mesec marec pa so zaznamovali tudi nekateri prazniki.

8.marec, dan žena je dan praznovanja politične, ekonomske in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk.

Nekoliko bolj zanimiv datum za nas je 12.3. – Gregorjevo – dan luči in dan, ko se ptički ženijo. Po starem ljudskem izročilu naj bi tega dne čevljarji, krojači in drugi rokodelci prenehali delati ob umetni svetlobi. Šege povezane s tem praznikom so spuščanje Gregorčkov v vodo (čolnički, hišice z lučjo), za kar se je odlično izkazala že preizkušena lokacija ob potoku Ukova. Prav tako pa se na ta dan krasi grmičke in drevesa s pisanimi ptički. Kakšne smo izdelali pri nas, lahko opazite na drevesu našega igrišča in videli boste, da so prava paša za oči.

25.marec – materinski dan je mednarodni praznik, ob katerem izražamo pozornost in zahvalo vsem ženskam v vlogi matere. Običajno takrat v vrtcu pripravimo prireditev v počastitev tega praznika in res obžalujemo, da je tokrat zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja korona virusa, nismo mogli izvesti. Smo pa izdelovali čestitke, rožice, ogrlice, zapestnice, obeske in tako z drobno pozornostjo razveselili mamice.

 

Vsaka mama je prava mama,

dana za srečo in veselje.

Prava in ena sama.

Za vse življenje.

(T.Pavček)

 

 

Tekst: Mojca R.Čufer

Foto: Maja Mauko