Ravno je bilo konec jesenskih počitnic, pa je že minil cel november!
Narava se je odela v umirjenost, zaspanost, hlad, v vrtcu pa je bilo vse živahno, veselo, pisano.

Toliko vsega se nam je dogajalo, da smo imeli strokovni delavci cel mesec zavihane rokave.

Po počitnicah smo zakorakali v teden brez igrač. S polic smo umaknili vse industrijske igrače in se cel teden igrali z nestrukturiranim materialom (odpadna embalaža, naravni material). Z njim smo gradili, sestavljali, raziskovali, ustvarjali smo z barvami, prebujali svoje čute ob rokovanju s sipkim in gnetljivim materialom, se gibali, preživljali čas na prostem. Otroci so brez igrač imeli ogromno za početi, odkrivali so nove ideje za igo z razpoložljivim materialom, razvijali kreativnost pri igri. Ker je bil teden otrokom zanimiv, smo ga v nekaterih skupinah raztegnili kar na dva tedna!

V vrtcu smo imeli ta mesec kar štiri predstave.

Kar dve predstavi smo otrokom pripravili strokovni delavci.
Prva predstava je bila Debela repa. Zaigrali smo jo v TVD Partizan, kjer je bilo dovolj prostora za vse oddelke. Bila dobro pripravljena in zaigrana, strokovni delavci smo se krasno vživeli v svoje vloge. Predstava je pri otrocih izzvala pozitivne odzive, smeh, zadovoljstvo.
Druga predstava je bila na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka. Strokovni delavci smo otrokom že pred zajtrkom predstavili lastno Medeno zgodbo – zaigrali smo jim poučno predstavo o čebeli, čebelarju in medu, skozi katero so otroci na nazoren način doživljali, kako nastane med. Tako so še na drugačen način doživeli vse tisto, kar smo v dnevih pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom že spoznavali o čebelah, medu…
Predstava je bila lep uvod v zajtrk z medom, mlekom in jabolkom. Otroci so tudi tej predstavi sledili z velikim zanimanjem.

Drugi dve predstavi pa so nam zaigrali zunanji izvajalci.
Najmlajši smo gostili gledališče Zapik s predstavo Miška kaško kuhala. Igralca sta nam jo pripravila kar v igralnici in ker je bilo prostora za ogled veliko, smo na ogled povabili tudi sosednji dve skupini otrok. Igralca sta nam na inovativen način predstavila poznane prstne igre.
Otroci drugega starostnega obdobja pa smo si na zadnji novembrski dan ogledali predstavo Medvedka na snegu v izvedbi Teatra za vse. Predstavo so nam pripravili v TVD Partizan.

Ker smo vključeni v projekt Znanje o gozdovih, ki je eden od sklopov programa Eko šola, se trudimo otrokom gozd približati na različne načine. Tokrat smo v ta namen v vrtec povabili lovca. Poskrbela sta za lepo presenečenje, saj sta s seboj pripeljala lovskega psa. Predstavila sta nam lovska oblačila in njihovo delo v gozdu. Otroci so predstavitev spremljali z zanimanjem.

Zadnje novembrske dni smo se lotili okraševanja igralnic, hodnikov… jesen smo pustili za seboj in vrtec počasi odevamo v zimsko, praznično vzdušje.

V zraku se že čuti pričakovanje prazničnega meseca, ki je pred nami. Skoraj se že sliši zvončkljanje in skoraj že dišijo cimetovi piškoti… Z navdušenjem bomo skočili v veseli december.

 

 

Tekst in foto:

Irena Poklukar in Maja Mauko