V enoti Frančiške Ambrožič smo se v ponedeljek, 24.6., razveselili prav posebnega obiska iz  jeseniškega muzeja. K nam sta prišla gospa in gospod, ki sta nam pokazala, kaj vse se je v preteklih časih dogajalo na Jesenicah, predvsem v jeseniških rudnikih in delom povezanim z njimi.

Ob slikah smo izvedeli, da so rudarji živeli v težkih razmerah. Z vozovi „na žlajf“ so peljali rudo v dolino. Oglarji so kurili kope, da so pridobili oglje in ga potem napeljali v plavž h kamninam, da so izločile železo. Spoznali smo tudi zabavne besede za orodja, ki  so si jih delavci izmislili tekom dela, na primer „norc“ (veliko kladivo za železo).

Predvsem zanimivo pa je bilo poslušati o Bergmandeljcu, rudarskem škratu, ki je živel v rudnikih. Včasih je rudarjem kakšno zagodel, jim skril malico ali kramp, velikokrat pa jih je opozoril pred pretečo nevarnostjo, ko se je na primer v rudniku širil strupen plin ali pa se je porušil strop.

Rudarskega škrata so otroci na koncu tudi izdelali. Nažagane lesene dele so pobarvali z različnimi barvami. Nastali so majhni in prisrčni škrati, ki so jih otroci z veseljem odnesli domov.

V veliki vreči smo imeli tudi oglje, s katerim smo ustvarili risbe o tem, kar smo izvedeli tega dne.

Tako majhni kot veliki smo ob obisku izvedeli marsikaj novega, zanimivega.

Zapisala Ana Marija Saksida