Mesec oktober se je komaj začel in že ga je konec. Pa saj ni moglo biti drugače, saj se je v vrtcu dogajalo toliko zanimivega, da je čas kar letel.

Začeli smo s tednom otroka, ki je potekal od 3. do 9. oktobra pod sloganom: Skupaj se imamo dobro. Da bi se res skupaj imeli dobro, smo strokovni delavci otrokom pripravili skupno dopoldne z rajalno gibalnimi igrami in s plesom ob plesni glasbi.
V tem tednu smo pričeli tudi z obiski Občinske knjižnice in z gibalnimi uricami v telovadnici TVD Partizan.
Teden otroka smo zaključili s prireditvijo ob uradni otvoritvi prenovljenega vrtca Julke Pibernik, kjer smo skupaj zapeli Himno vrtca, otroci starejših skupin pa so nastopili s plesnimi in pevskimi točkami in povabljenim gostom ter vodstvu vrtca prijetno popestrili dopoldne.

Igralci gledališča Frufru so nam v telovadnici TVD Partizan zaigrali predstavo z naslovom Majhno težavo imam, ki nam je popestrila še eno dopoldne. Pozornost otrok je pritegnil zanimiv začetek predstave, ki je potekal brez besed, kot pantomima. Malo drugače, a zanimivo.

V okviru programa Ekošola smo se pridružili največjemu mednarodnemu dogodku z naslovom ČAS SE IZTEKA s skupnim ciljem ukrepati proti podnebnim spremembam za ohranjanje narave in njenih virov. PODNEBNI TEK s potovanjem štafetne palice je potekal preko 18 držav z začetkom na Škotskem in ciljem v Egiptu. 19. oktobra je štafetna palica potovala čez Slovenijo in na ta dan smo tekli tudi mi. Na igrišču vrtca smo izvedli svoj štafetni tek in s tem simbolično sodelovali v PODNEBNEM TEKU. S tem smo pokazali, da nam ni vseeno za podnebje in naravo.

Ker je oktober mesec požarne varnosti, smo izvedli požarno vajo, s katero smo izvedli evakuacijo.  Na obisk smo povabili tudi gasilce, da so nam predstavili svoje delo, svojo opremo in gasilsko vozilo. Predstavitev je bila zelo zanimiva. Otroci so se lahko tudi sprehodili skozi vozilo in poslušali gasilsko sireno.

Z otroki skupin drugega starostnega obdobja smo se udeležili delavnic v Kosovi graščini z naslovom Merjenje. Predstavili so nam, kako so včasih merili čas in spoznali smo različne vrste ur. Spoznavali smo tehtanje in različne stare tehtnice, s katerimi smo tehtali različne predmete. Spoznali smo stare merske enote za merjenje prostora oz. dolžine (ped, palec, korak…). Bilo je zanimivo pokukati v stare načine merjenja, saj je danes vse veliko drugače.

In ker nam je mesec oktober postregel z množico toplih in sončnih dni, smo lahko res veliko časa preživeli zunaj, se gibali na svežem zraku ter doživljali naravo in okolico, odeto v jesen.

In pred nami so že jesenske počitnice. Naša enota bo v tem času samevala. Nekateri otroci bodo počitnice preživeli doma s svojimi družinami, nekateri pa se bodo družili v Enoti Angelce Ocepek na Tavčarjevi 21. Se vidimo spet po počitnicah J

 

 

Tekst in foto: Irena Poklukar, Maja Mauko