Uvajalno obdobje otrokom predstavlja obilico novih občutkov, vtisov, dogodkov in doživetij. Prvič so za daljši čas ločeni od staršev, v novem okolju se srečajo z neznanimi osebami. Prilagoditi se morajo novemu ritmu in zahtevam. Navaditi se morajo na bivanje v skupini vrstnikov, si deliti igrače in pozornost odraslih. Pa vendarle nam je uspelo kljub vsem oviram veselo krmariti skozi vse raznolikosti, ki jih to obdobje streže.

V čarobnem in barvitem mesecu septembru smo tako čas namenili trenutkom za nežnosti, tople objeme, medsebojnemu spoznavanju, navajanju na nove prijatelje, vzgojitelje, pravila, okolico, igralnice, predvsem pa je bil to čas, ko je znova na polno zaživelo otroško veselje in živahno, iskrivo razpoloženje.

Glede na ugodne vremenske razmere smo ta čas zelo aktivno izkoristili za različne dejavnosti na prostem: obiski gozda in bližnje okolice, različne aktivnosti v okolici vrtca in na igrišču, izleti na trim stezo in podobno. Vse sprehode smo izkoristili tudi za spoznavanje novih kotičkov našega mesta in to prepletli s prednostno nalogo našega vrtca Tu smo doma. Ogledovali smo si spomine starih Jesenic, od Čuferjevega gradiča do Višnarjevega korita. Opazovali smo stare hiše, vrtove, ulice, stolpnice, cvetoče jablane in se o tem pogovarjali, risali po doživetjih.

Po oddelkih smo obeležili Teden mobilnosti (se seznanili z bontonom in pravili v prometu) ter prihod jeseni (priredili lutkovno – plesne animacije, pripovedovali pravljice, likovno ustvarjali, opazovali spremembe v naravi, prepevali pesmice, poslušali igranje na inštrumente, iskali jesen v gozdovih).

Prav veselo smo zakorakali v novo šolsko leto.