Po tednu brez igrač, ko smo postali pravi mojstri naravnega, nestrukturiranega in odpadnega materiala, smo gostili kraljico Johano iz Orleana. S čudovitimi zakladi srednjega veka, ki nam jih je prijazno posodil KUD Klativitez, približala življenje takrat.

Ves teden smo si ogledovali razstavo in potem se je naša Irena spremenila v srednjeveško prvo damo in nas popeljala nazaj v zgodovino. Predstavila nam je viteštvo in življenje na gradu, spoznali smo oblačila in navade. Približala nam je takratne zaklade in vrednote. Čeprav se nam je sprva zdelo, da bi z veseljem živeli v tistem času, ko so namesto z avtomobili potovali s konji, ko so preživljali večere ob sveči, ko se niso umivali in tudi v vrtec niso hodili … Smo ob dejstvu, da so 5-letniki postali viteški pripravniki oziroma oprode, spali v hlevu in začeli opravljati pravo službo, odločili, da bomo stisnili zobe in se raje igrali v vrtcu, če se le zvečer lahko privijemo k staršem.

In če ravno je srednji vek že minil, bi si šteli v čast postati pravi vitezi. Kraljica nas je naučila pokleknit in vsako skupino povišala v viteški red.

Res bilo je čudovit, nepozabno in še enkrat hvala.