Februar, čeprav najkrajši mesec v letu, prinaša kar nekaj zanimivih in pomembnih dni, ki jih obeležujemo vsako leto in se nekaterih prav posebej veselimo.

8.februar, Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni praznik. Na ta dan smo se pripravljali kar nekaj časa. Z različnimi dejavnostmi in dogodki smo spoznavali življenje in delo našega največjega pesnika Franceta Prešerna, se na otrokom primeren način seznanili s pomenom kulture, ki je pravzaprav osnova za vrednotenje človeške dejavnosti.

Ker je kultura tudi pesem, zgodba, lepa beseda, spoštovanje, tradicija, druženje, smo vse to združili v kulturno prireditev, ki smo ji seveda otvorili s slovensko himno in zaključili s himno naše enote.

Letošnji februar so vsekakor zaznamovale tudi zimske olimpijske igre, ki so bile poleg spremljanja in navijanja ob kakšni tekmi, odlična priložnost za spoznavanje olimpijskih simbolov, disciplin, športnikov, zastav, držav.

V tem mesecu nas čakajo še zimske počitnice, vsi pa najbolj nestrpno pričakujemo tisto, kar pride na vrsto, ko se vrnemo. Prihaja namreč najbolj vesel, radoživ in norčav čas. Čas, ko zadiši po slastnih krofih, ko oživijo pustne šeme in odženejo zimo…pustni čas.

Do takrat vas prav lepo pozdravljamo in se, kot se za mesec kulture spodobi, poslavljamo z mislijo slovenskega filozofa Antona Trstenjaka:

˝Vsaka kultura mora biti zakoreninjena v prostoru in času. Kultura in narod sta ozko med seboj povezana. Narod, ki nima svoje kulture, sploh ni narod, je kvečjemu pleme. Narodnost pa pomeni skupnost duhovne zavesti.˝

 

Besedilo in foto: Mojca Čufer, Maja Mauko